Maa- ja metsätalousministeriö pyysi lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Ehdotuksella säädettäisiin uusi laki eläinten hyvinvoinnista, jolla kumottaisiin voimassa oleva eläinsuojelulaki (247/1996). Samalla eräisiin muihin lakeihin tehtäisiin uudistuksen edellyttämät tekniset muutokset.
meidän vetemme (2)
Alla on Kansallismieliset eläin- ja luonnonsuojelijat ry:n lausunto Maa- ja metsätalousministeriölle liittyen uuteen lakiin eläinten hyvinvoinnista.

 

Ollakseen jatkossakin laillinen elinkeino, turkistarhauksen olosuhteita täytyy muuttaa sellaisiksi että turkiseläimet voivat toteuttaa tarhaolosuhteissa lajityypillistä käyttäytymistään. Käytännössä tämä tarkoittaa häkkitarhojen muuttamista avoaitauksiksi joissa eläimet voivat olla sosiaalisessa kanssakäymisessä, liikkua vapaasti ja muulla tavoin toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.

Aitauksissa elävien eläinten terveyttä ja hyvinvointia tulee tarkkailla sekä tarpeellinen terveydenhoito varmistaa. Eläinten pyynti/kiinniotto aitauksesta ja lopetus täytyy toteuttaa mahdollisimman kivuttomasti ja stressiä aiheuttamatta.

Sellaisten turkisten maahantuonti tulee kieltää joidenka alkuperäolosuhteet eivät täytä samoja kriteereitä kuin suomalaisten turkisten alkuperäolosuhdevaatimukset ovat.

Parsinavetat muodostavat eläinsuojelullisen ongelman, koska lehmän kytkeminen ja lehmän parressa eläminen rajoittaa olennaisilta osin eläimen lajityypillistä käyttäytymistä.
Parsinavetoista tulee luopua niin että tuilla tuetaan pientilojen muuttumista esim. luomupihattotiloiksi. Siirtymäajalla tulee huomioida paremmat ulkoilumahdollisuudet, laajemmat jaloittelumahdollisuudet ja makuupatjojen lisäys. Tuetun siirtymisen tavoitteena on säilyttää pientilat, mutta myös korjata eläinsuojelullinen epäkohta mikä liittyy parsinavettatiloihin.

Eläintuotteet, jotka ovat peräisin eläimestä, jonka lopettamisessa veret on laskettu ilman ennen verenlaskua tehtävää tainnutusta, on asetettava maahantuontikieltoon.

Eläimelle kivuliaasta sekä epävarmasta hiilidioksiditainnutuksesta tulee luopua ja sen tilalla käyttää eläimelle vähemmän kärsimystä tuottavia tainnutuskeinoja, kuten sähkötainnutusta tai mekaanista tainnutusta, esimerkiksi pulttiasetta(nisäkkäät). Hiilidioksiditainnutuksesta luopuminen koskee niin nisäkkäitä, siipikarjaa kuin myös kaloja.

Suomeen tulisi luoda Australian mallin mukaisesti eläinsuojelurikoksiin ja muihin eläintehtäviin keskittyviä eläinpoliisin virkoja. Kyseisen viran tehtävä hoitaa laajasti eläimiin liittyviä asioita, muitakin kuin vain erävalvojan viran hoitamia riista-asioita.

Eläinsuojelurikoksista sekä eläinsuojelurikkomuksista tulisi seurata huomattavasti nykyistä ankarammat rangaistukset. Eläintenpitokieltoja tulisi pidentää ajaltaan moninkertaisiksi. Uudistuksessa tulisi ottaa huomioon myös, ettei eläintenpitokieltoon asetettu henkilö pääsisi kiellosta huolimatta pitämään eläintä samassa taloudessa asuvan eläintenpitokiellosta vapaan henkilön välityksellä.

Tiloihin, joissa harjoitetaan säännöllisesti eläinten teurastusta tai lopettamista, tulee asentaa tallentava kameravalvonta. Tämän tulee koskea myös tiloja, joissa lopetetaan ja teurastetaan kaloja.

Elävien kalojen käyttö syötteinä on kiellettävä.

Kansallismieliset eläin- ja luonnonsuojelijat ry:n hallitus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s